Kauhukirjallisuus

Kauhu, pelko ja epätoivo ovat olleet tärkeitä elementtejä kirjallisuudessa siitä lähtien, kun tarinoita alettiin kirjata. Nykypäivän kauhukirjallisuuden juuret löytyvät kuitenkin 1200-luvulta, jolloin ensimmäisen inkvisition aikaan harhaoppisuus yhdistettiin noituuteen. Kiinnostus yliluonnolliseen lisääntyi seuraavina vuosisatoina kiitos esimerkiksi Danten ja John Miltonin sekä heitä seuraavien kirjailijoiden. Yliluonnollisen rinnalle tuli ajan myötä myös realistisempaa kauhukirjallisuutta, jossa väkivalta ja pahuus toimivat usein pääteemoina. Kauhukirjallisuus on toki muuttunut sitten 1200-luvun, mutta on mielenkiintoista huomata kuinka monet vanhat teemat palaavat kirjallisuuden suosikkiaiheiksi tietyin väliajoin, kuten esimerkiksi vampyyrit ja noidat.

Yliluonnollisen ja realismin yhdistely viehättää

Stephen Kingin The Shining on eittämättä yksi tunnetuimmista kauhukirjallisuuden teoksista, kenties osittain senkin takia, että siitä on tehty erittäin tunnettu elokuvaversio. Elokuvasta voit halutessaan lukea lisää artikkelissamme Kauhuelokuvat. Vaikka kirjan ja elokuvan näkökulmat eroavat hiukan toisistaan, on molemmissa nähtävissä realistisen ja yliluonnollisen kauhun yhdistämistä. Kirjassa näkökulma on enemmän lapsen ja yliluonnollisen sanotaan jopa tulevan enemmän esille kirjassa. Vaikka elokuvan olisikin nähnyt, voi kirjan lukemista suositella kaikille kauhun ystäville, sillä sen avulla kammottavasta tarinasta saa vielä hiukan lisää irti.

Pahuus ja väkivalta

Agatha Christie on monelle tunnettu kirjailija, joka on luonut ja herättänyt eloon monet klassiset hahmot Hercule Poirotista Miss (Jane) Marpleen. Poirot oli Christien ensimmäisen romaanin hahmo, joka esiintyi lopulta 33 romaanissa ja 54 novellissa. Halloween Party (Kurpitsajuhla) -niminen teos, joka on yksi 33:sta Poirot romaanista, julkaistiin vuonna 1969. Kirja on hieno esimerkki modernista, väkivallan ja pahuuden täyteisestä kauhukirjallisuudesta. Christietä voidaankin pitää epäilemättä yhtenä dekkarikirjailijoiden kuninkaallisista.Poirot fanien iloksi Sophie Hannah otti tehtäväkseen herättää Poirot’n eloon 38 vuoden jälkeen, kertoo The Guardian. Christie tappoi hahmonsa Curtain nimisessä kirjassa, joka julkaistiin hieman ennen kirjailijan kuolemaa vuonna 1975. Hannahin kirjoittamassa tarinassa Poirot herätetään henkiin. Kirja julkaistiin viime vuonna.Edellä mainittujen teosten lisäksi kauhukirjallisuutta löytyy vaikka millä mitalla. Ei siis muuta kuin lukemaan!