Kummituskauhua

Kauhun alaisuudesta löytyy monenlaisia aiheita ja elementtejä vampyyreistä ja zombeista aina sarjamurhaajiin ja hirviöihin. Kauhuelokuvissa ja -kirjallisuudessa roolia näyttelevät myös kummitukset, ja parhaimmillaan ne tuottavat nautittavia kauhunhetkiä katsojalle ja lukijalle.

Mitä kummitukset oikein ovat?

On olemassa monia teorioita siitä, mistä kummitukset tulevat ja mitä ne ovat. Ne voivat olla ystävällisiä tai kostonhimoisia ja pahansuopia. Yleisin teoria on, että kummitukset ovat kuolleiden ihmisten henkiä tai sieluja, jotka ovat jääneet kummittelemaan maan päälle. Ne saattavat olla myös vierailijoita toisesta todellisuudesta, vierekkäisestä universumista. Ne tulevat näkyviin, kun rajat hämärtyvät.Kummituksia on myös selitetty menneiden aikojen tapahtumiksi, joista on jäänyt tallentuneita jäämiä ympäristöön. Nämä hahmot voivat näkyä muun muassa valokuvissa kummitusmaisina olentoina. Vaihtoehtoisesti kaikki on vain henkilön omassa päässä, ja kummitukset ovat ihmisen oman alitajunnan tuotetta. Voi myös miettiä, että kummitukset eivät ole kummituksia ollenkaan, vaan demoneja, jotka taistelevat ihmisten sieluista.

Useita kummituselokuvia

Oli kummitusten olemassaolon selitys mikä tahansa, nämä kaikki vaihtoehdot tarjoavat oivaa raaka-ainetta kauhuelokuville ja -romaaneille. Kuten kauhussa yleensä, saattaa kummitustenkin kanssa uskottavuuden ja naurettavuuden raja olla hyvin häilyvä.Toimivuus on kuitenkin helppo todeta. Jos pelottaa, elokuva toimii. Jos naurattaa tai ei jaksa kiinnostaa, se ei toimi. Hyviä kummituselokuvia ovat muun muassa Sixth Sense, The Others, goottiromanssi Crimson Peak sekä tietysti Hohto.