Pelko ja kauhu

shutterstock_175036412Pelko on yksi yleisimmistä reaktioista fyysisen ja psyykkisen vaaraan. Vaikka tilanteet eivät olisikaan täysin kiinni elämästä ja kuolemasta, pelon tunne on alun perin kehittynyt suojelemaan meitä erilaisilta vaaroilta. Jokainen on varmasti joskus elämässään tuntenut adrenaliinin syöksyvän pelottavassa tai jännittävässä tilanteessa koko kehoon ja tuntenut saaneensa supermiehen kaltaiset voimat — vaikka vain muutamaksi sekunniksi. Näin pelko saa ihmiskehon valmistautumaan tulevaan vaaraan ja suojelemaan täten itseään. Kuten jo mainittu, pelko ei kuitenkaan aina esiinny vain fyysisen vaaran uhatessa. Monilla on erilaisia pelkoja, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä realistisen vaaratilanteen kanssa. Nämäkin tilanteet saavat kuitenkin kehomme toimimaan kuin vaaratilanteessa.

Miksi meitä pelottaa?

Pelko voi usein johtua aiemmin koetusta traumasta tai huonoista kokemuksista, jotka uudelleen koettuina saavat kehomme reagoimaan tietyllä tavalla, kertoo Psychology Todayn nettisivu. Pelkojen kohtaaminen ei yleensä ole kellekään mieluinen tapahtuma, mutta usein tämä on hyvä keino päästä demoneista eroon. Lentopelko ja monet muut fobiat voivat olla erittäin lamaannuttavia niistä kärsiville, mutta toisille pelon tunne voi olla myös erittäin koukuttavaa.

Pelkoonkin voi jäädä koukkuun

Niin sanotut adrenaliiniaddiktit pitävät pelon tuottamasta fyysisestä reaktiosta ja tämän vuoksi asettavat itsensä tilanteisiin, joissa keho vapauttaa adrenaliinia nopeasti. Pelottavia tilanteita voi luoda itselleen vaikkapa extreme-urheilun tai kauhuelokuvien avulla. Muun muassa laskuvarjohyppäys, haiden kanssa uiminen, lumilautailu, ja muut fyysiset aktiviteetit ovat hyvä tapa saada keho tietynlaiseen pelkotilaan. Toisille kauhuelokuvien katsominen tai pelottavien kirjojen lukeminen tuottaa saman pelon tunteen ja nykypäivän teknologian ympärillä pyörivässä yhteiskunnassamme myös kauhupelien avulla monet saavat kokea tämän fyysisen reaktion.Toisin sanoen, pelottavia asioita löytyy maailmasta vaikka millä mitalla — halusi niin tai ei. Pelko on erittäin henkilökohtainen tunne, minkä vuoksi erilaisia pelkoja on yhtä monta kuin ihmisiäkin, ellei jopa enemmän. Tältä sivustolta löytyy pelkoon ja kauhuun liittyviä artikkeleita, joiden avulla pääset sukeltamaan muun muassa kauhukirjallisuuden ja -elokuvien maailmaan.